Джебелчани пред отломка от Стената, която… Джебел събори

18-10-dje1 copy

Геополитическите мащаби са нищожни за човешкия дух, когато е изпълнен с желание за свобода. 2000 километра делят Джебел от Берлин, но площад „19 май” е първата крачка, довела до събарянето на Стената, която разделяше десетилетия наред Европа и държеше в страх половин континент.

„Онзи митинг през онзи месец май срещу Възродителния процес даде началото на промяната, а вятърът на свободата се превърна в ураган, който помете Берлинската стена…” – е основният акцент във всеки възпоменателен митинг на малкия площад в Джебел…

Делегация от родопския град гостува в Европарламента. Общински съветници, представители на Общинска администрация и общественици не пропуснаха да се снимат пред панела от Берлинската стена пред Европейскияпарламент. Автентичното парче е високо 3,6 м и тежи 3 тона. Поставено е в пешеходното пространство пред входа на сградата на Парламента, като символ на разширена и обединена Европа.

Групата бе на посещение в Брюксел по покана на българския евродепутат Неджми Али.Домакинът запозна гостите със съществото на своята дейност в Комисиите по бюджети и Бюджетен контрол в контекста на Бюджет 2019 на ЕС, както и за периода на следващата финансова макрорамка. Неджми Али представи актуалната политическа ситуация в рамките на Европейския съюз във връзка с предстоящите избори за Европарламента през следващата 2019 г.

Освен работната част на посещението, гостите имаха възможност и да разгледат забележителностите на столицата на Европа по време на двудневната им визита.

Share This