„Дневник“: Как се представят евродепутатите ни? Неджми Али – №1 по доклади за България, трети е в целия Европарламент

5-02- bb

Най-активният български евродепутат е Ангел Джамбазки, а на последно място по дейност сред българските представители в Европейския парламент е Асим Адемов. Това показва класация*, която оценява активността на всички 751 евродепутати от 28 държави по няколко критерия. Изводите от комплексната оценка са, че в челото на българските представители компактно стои четиричленната група на ДПС (веднага след Джамбазки), а евродепутатите от БСП и ГЕРБ се редуват през едно-две места на следващите позиции, пише „Дневник“.

Трима български представители са сред челните 8% от всички, само един е във втората стотица, шестима са между място 300 и 400, двама са сред петстотинте, четирима сред шестата стотица и един е след 700-на позиция

Какво казва класацията?

Според цялостната активност на първо място сред българските евродепутати е Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти). Той е на 12-то място от всички 751 члена на Европейския парламент. Има 95% присъствие на пленарни заседания.

N. Ali - MEP Ranking ALDE

На второ място е Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), която също е напред (31-о място) в класацията на всички евродепутати и има 94% присъствие на пленарни заседания. Трети е Неджми Али (ДПС/АЛДЕ), присъствал на 89% от пленарните сесии и с цялостна оценка, отрежадаща му 58-о място. И тримата са евродепутати от 2014 г.

Най-слаба е цялостната активност на Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), който е на 722-о място в общата класация. Преди него са Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП) и Петър Курумбашев (С&Д). Уручев е евродепутат от 2014 г., а Адемов и Курумбашев – от 2017 г.

Според присъствието на първо място е Петър Курумбашев (98.26% присъствие на пленарни заседания), следван от Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) – и двамата с 98.07% присъствие. Най-слабо е присъствието на Сергей Станишев (БСП/С&D) – едва 58.62%. Преди него са Николай Бареков (“Презареди България”/Европейски консерватори и реформисти)- 72.41%, Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) – 81.61% и Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) – 85.06%.

По критерия “Доклади” евродепутатът Неджми Али е на първо място за България и на трето за целия парламент. Последен е Асим Адемов, а преди него е Сергей Станишев.

На първо място в категорията “Речи” е Ангел Джамбазки с 1001 речи, което го поставя на 28-о място в Европейския парламент. Последен е Адемов с едва девет речи за вече изтичащият мандат.

Най-активен в общата класация на целия Европейски парламент, очаквано, е председателят Антонио Таяни. След него е Манфред Вебер, който ръководи групата на ЕНП в Европарламента и е неин кандидат за председател на Европейската комисия. На трето място е Сиед Камал (Великобритания /Европейски консерватори и реформисти).

Как се изчислява?

Алгоритъмът, според който се дава оценката, взима предвид четири категории дейности – доклади, изявления, роли и присъствие на пленарните заседания.

По първия критерий оценката зависи от времето и усилията, които се изискват за изготвянето на даден доклад. Взимат се предвид и броя предложени изменения и броя изменени доклади.

Във втората категория влизат речите по време на пленарно заседание, обясненията на гласувания и въпросите към евроинституции. Отчита се и дейността на евродепутатите в “Туитър”.

Т.нар. категория “Роли” отразява позициите, които заемат евродепутатите, например председател, зам.-председател на ЕП, председател или зам.-председател на комисия, координатор в комисия, председател и зам.-председател на политическа група.

Последният критерий е присъствието на евродепутатите по време на пленарно заседание. Той е изключително важен и при слабо присъствие крайната оценка може да бъде намалена с 50%.

На снимката: Български евродепутати с премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова в Европейския парламент при представянето на резултатите от европредседателството. Снимка: Reuters

*Данните постоянно се актуализират. Посочените в статията са към 4 февруари 2019 г.

Share This