Евродепутатите от АЛДЕ поставиха на дневен ред „Борбата срещу финансирането на тероризма” в НС

22.06.2018-Conference

На 22 юни се проведе конференцията „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика”. Тя се състоя в зала „Изток” на Народното събрание. 

Участници в конференцията от българската делегация на Алианса на либералите и демократите в Европарламента бяха Филиз Хюсменова и Неджми Али. Г-жа Хюсменова беше и съорганизатор на конференцията от страна на АЛДЕ. В експертия форум  взе участие и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

22.06.2018-Conference 1

Конференцията беше на много високо ниво и се проведе в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съвместно с Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-то Народно събрание. В нея взеха участие Цвета Караянчева, Председател на Народното събрание, Цветан Цветанов, Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, Сотир Цацаров, Главен прокурор на Република България, Петър Андронов, Председател на УС на Асоциация на банките в България, Георги Костов, Директор на Агенция „Митници“, Димитър Георгиев, Председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи, Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура, Мариета Неделчева, и.ф. Председател на Специализирания наказателен съд, а заключителни думи произнесе Йордан Цонев, зам.-председател на парламентната група на ПП ДПС и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси.

По време на откриването на конференцията, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията за контрол над службите за сигурност, заяви:

Терористичните атаки в Европа налагат актуализиране на международните стандарти, на политиките, на правните процедури и практики за превенция и разследване.

Той продължи като каза, че една от целите в борбата срещу финансирането на тероризма следва да бъде постигането на по-висока ефективност в превенцията на изпирането на пари, и затова трябва да се работи на национална равнище и в Европейския съюз, и чрез международно сътрудничество.  

Ключов говорител на конференцията от страна на Европарламента беше Натали Гризбек – френски евродепутат от  АЛДЕ и председател на Специалната комисия по тероризъм на Европейския парламент. Тя определи конференцията като „форум на високо ниво”, който изпраща послание за сътрудничество. Гризбек оцени положително транспонирането на европейското законодателство в борбата с тероризма в България и практическото му прилагане. Тя направи обзор на работата на комисията, която ръководи.

 

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>