Евродепутатите от ДПС ще работят за конструктивния диалог между ЕС и Турция

27787232_10211348864145783_2067155386_o

Бежанската криза, актуализацията на митническото споразумение, визовата либерализация, взаимоотношенията между Европейския съюз, бяха сред обсъжданите теми в Страсбург между евродепутатите от АЛДЕ/ДПС Филиз Хюсменова, Неджми Али и Илхан Кючук и ръководството на Съвместната парламентарна комисия (СПК) ЕС-Турция.

В разговорите участваха съпредседателят на СПК ЕС-Турция от АКР-  Партията на справедливостта и развитието Исмаил Карайел, зам.-председателят на СПК ЕС-Турция от АКР- Меркар Есеян, зам.-председателят на СПК ЕС-Турция отСНР- Републиканската народна партияд-р Ниязи Кара, както и посланикът на Турция в Белгия Фарук Каймакчъ.

По време на срещата бе посочено, че не са провеждани редовни заседания на Съвместната парламентарна комисия (СПК) през последните две години.

Членовете на Европейския парламент от групата на АЛДЕ/ ДПС отбелязаха приноса на Турция по въпроса за бежанската криза, а именно приютяването на над три милиона бежанци. Те изразиха готовност за подпомагане възстановяването на конструктивния диалог в рамките на СПК ЕС-Турция. В тази връзка евродепутатите изразиха своята подкрепа за визовата либерализация, която е част от споразумението между ЕС-Турция за бежанската криза, както и за актуализацията на митническото споразумение.

По време на срещата ръководството на Съвместната парламентарна комисия/СПК/ ЕС-Турция подчерта, че сигурността на Турция е важна и за сигурността на целия Европейски съюз, добавяйки, че темите за икономическия просперитет са от взаимно-изгоден характер.

След края на срещата депутатите от турския Меджлис благодариха за гостоприемството и изразената готовност за подкрепа от страна на евродепутатите от ДПС.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>