Неджми Али: Днес предоставихме 34 млн. евро на България, Гърция, Литва и Полша

29-08-ne copy

По време на заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент на 28 август 2018 г. евродепутатите гласуваха предложението за предоставяне на извънредна помощ в размер на 34 млн. евро на четири държави-членки: България, Гърция, Литва и Полша. Тези средства са в рамките на Фонда за солидарност на ЕС и са предназначени за подкрепа на страни, пострадали от природни бедствия.

В конкретния случай средствата се предоставят за подпомагане възстановяването на засегнатите от наводнения региони в България и Литва, от земетресения в Гърция и от бури в Полша, които причиниха смъртни случаи и нанесоха огромни щети на населението и гражданската инфраструктура.

В случая на България, на 25 и 26 октомври 2017 г. силни бури и дъждове засегнаха югоизточната част на страната и особено района на Бургас, в резултат на което бяха причинени щети на мостове, дренажни канали и подпорни стени и на основната инфраструктура. Наводнението взе 5 жертви и засегна 6 000 души, като 142 жилищни и над 1 200 нежилищни имоти бяха наводнени. От гласуваната днес сума, България ще получи 2 258 225 евро, които ще покрият частично разходите за възстановителни дейности на основна инфраструктура в района.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>