Посланик Каймакчъ пред наши евродепутати: Споразумението ЕС-Турция дава резултати, от 1,5 милиона бежанците са намалели до 16 000

Agencii - 1 copy

Филиз Хюсменова и Неджми Али взеха участие в кръгла маса за новите тенденции в миграцията

„Турция играе много важна роля при преодоляване на проблемите с бежанската криза. Един малко известен факт е, че на територията на Република Турция, както беше отбелязано от турските представители, има новородени 284 000 деца в бежански семейства. Същевременно почти един милион деца са на училищна възраст, за половината от които все още не могат да бъдат осигурени условия за посещаване на училище. Всичко това говори, че ЕС трябва да има проактивна политика и тук е редно да се отбележи, че средствата, които се отделят понастоящем са за бежанците, а не за Турция“, заяви евродепутатът Неджми Али на кръгла маса, посветена на новите тенденции в миграцията.

Евродепутатите от АЛДЕ/ДПС Филиз Хюсменова и Неджми Али взеха участие в дискусията, която се проведе на 20 февруари 2018 г. в Европейския парламент в Брюксел. На срещата присъстваха: Фарук Каймакчъ, посланик на Република Турция в Европейския съюз; Хавиер Перес, началник на секцията за Турция в Европейската комисия (EEAS); Самуел Вестербай, управляващ директор на Европейския съвет за съседните държави (ENC); Мехмет Гюлолу, председател на AFAD и Мустафа Улусой, директор на EASC.

В рамките на събитието, основната обсъждана тема бе ситуацията с бежанците в Турция. Господин Перес заяви, че Турция изпълнява своите ангажименти в рамките на споразумението с ЕС, както по отношение осигуряването на убежище на бежанците, така и по реадмисията.

Посланик Каймакчъ представи основните факти във връзка с миграционните процеси. Той посочи, че преди споразумението между ЕС-Турция от 2016 г. през Егейско море за една година са преминали 1.5 милиона души, като през изтеклата година броят им е намалял до 16 хиляди, което е едно ясно доказателство за успеха на споразумението между ЕС и Турция. Посланикът подчерта, че Турция, България и Гърция играят важна роля в справянето с миграционните предизвикателства и в този ред на мисли поздрави България за свършената работа. Той посочи, че има още теми във връзка със Споразумението, като създаването на доброволчески групи за подпомагане на бежанците, актуализацията на Митническото споразумение и визовата либерализация.

Във връзка с представените факти от турската страна и от представителите на Европейската комисия Неджми Али препоръча да се изготви брошура с подробна информация, която да стане достояние на всички членове на Европейския парламент, които имат отношение при изготвянето на доклада за напредъка на Република Турция за 2017 г.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>