По идея на евродепутата Неджми Али Кърджали ще се побратими с белгийския „Кърджали”

Novina

Мултикултурният Кърджали може да се побратими с най-мултикултурната община в Брюксел. В Брюксел се проведе опознавателна среща между евродепутата от ДПС- Неджми Али икмета на Сен Жос – Емин Кър, на която бе обсъдено началото на бъдещо партньорство, като сред основните акценти бе побратимяването на двете общини.

Инициативата за срещата е била на Мюмюн Местан от кирковското село Бенковски, който е председател на „Сдружението за култура и взаимопомощ на Кърджали и останалите региони“ в Брюксел.

Кметът на Сен Жос г-н Емин Кър ще посети Кърджали на 16 и 17 юли, за да се запознае със своя колега,кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, както и да опознае региона.

Г-н Емин Кър печели местните избори през 2012 година като кандидат за кмет на Община Сен Жос и става първия кмет от турски произход в Белгия. Преди това, в периода 2009-2012 година, е бил избран за депутат в регионалния парламент Брюксел-Столица и същевременно е бил държавен секретар на същата. От 2010 година и понастоящем г-н Емин Кър е и депутат във федералния парламент на Белгия, като през 2014 година е преизбран за втори мандат.

Защо Община Сен Жос е отражение на Кърджали по мултикултурност? Населението на общината е около 30 000 души. Сред него най-голям процент представляват българските граждани от областите Кърджали, Шумен, Разград, Силистра и др.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>