Семинар за Либералната перспектива на Родопите събра над 70 души

31-07 seminar 1-764948

Семинар на тема „Либералната перспектива в Източно-Родопския регион” събра над 70 души в комплекс „Маказа” край Момчилград. Той бе организиран по инициатива на евродепутата от ДПС-АЛДЕ Неджми Али, с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Гости на форума бяха народният представител от ДПС Ерол Мехмед, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам, кметове на общини, председатели на законодателния орган, председатели на младежките и общинските организации на Движението от областта.

Семинарът бе открит от евродепутата Неджми Али. Той запозна присъстващите с новите перспективи и предизвикателствата в либерализма в европейски мащаб в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент през следващата 2019 година.

31-07 seminar 2-766879

С мултимедийна презентация Георги Иванов от културния-изследователски център „Тракард” от Пловдив представи културно-историческото наследство в България и по-конкретно в Източно-Родопския регион.

Борис Стойчев, магистър по стратегическите науки в университета „Абърсуит” в Уелс направи общополитически анализ на политическата ситуация в Европа.

В рамките на семинара бе представена и книгата-албум на Мая Вапцарова „Преди да тръгне времето”. В съавторство с Евгени Коевски, в нея Мая Вапцарова описва древните светилища на Източните Родопи, които примамват всеки един човек. Това е една книга за видимото и невидимото, в която въпросът е колко назад ще ни позволи да се върнем времето. Фотоси с изображения на каменни загадки провокират представата ни за зараждащия се свят-дали е плод на сблъсък на цивилизации, дали е пътуване от космоса, дали планината ще пожелае да ни се разкрие? Албумът е продукт от съвместната работа на авторите през последните 10 години, когато са заснели поредица филми за загадките в Родопите.

„Изминах 900 км пеша по Източните Родопи, за да мога първо да се запозная с хората, второ да ги обикна, защото само когато познаваш добре човек, тогава обичаш и трето, за да разбера тоя красив свят, за който ние мълчим и него представяме пред света като, че ли си го пазим да е само за нас, само ние да му се радваме. А не е така! Защото е дошло време, в което ние не трябва да говорим един срещу друг, един зад друг, ние трябва да седнем и да говорим заедно, един с друг”, заяви Мая Вапцарова. След представянето на книгата авторката дълго раздаваше автографи.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>